Somfy
roger brushless
alutech garázskapu
alutech garázskapu ipari
cais kapuvasalatok

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozás « Összes cikk megtekintése

Milyen kaput válasszak? 3. rész: Úszó kapuk vs. Tolókapu

Kaputípusokat bemutató cikksorozatunk következő részéhez érkeztünk. Az előző részben az úszókapukkal foglalkoztunk, most pedig összehasonlítjuk azt a tolókapuval. 

Melyiknek mi az előnye, illetve a hátránya a másikkal szemben?

Bár első ránézésre igen hasonlónak tűnhet az Úszó, illetve a Tolókapu, azonban eltérő módon vannak kivitelezve. Jelen cikkünk ennek részleteire szeretne rávilágítani, ezzel is segítve partnereinket a helyes döntés meghozatalában.

Tehát akkor milyen elven is működnek ezek a kapuk?

Az úszókapuk jellemzően egy csapágysoros tartón gurítanak egy C-szelvényt. Itt nem található sín, tehát a kapu úgymond a levegőben „úszik”.  A görgős tolókapuknál a szelvény alatt egy sín található, melyen a görgős kapulap csúszik. Ebben az esetben felmerül a kérdés, miszerint a görgős kapu útja könnyebben megakasztható, ha például egy kő van a sín felületén. Ezért az olyan területekre, ahol esetleg sűrűn fordulhatnak elő különböző tárgyak, vagy szennyeződések ezen a területen, úgy az úszó kaput részesítsük inkább előnyben.


Íme képekkel is illusztrálva a két kapu közti alapvető különbség:
 
 
Úszókapu
 


Tolókapu


Milyen esetekben is lehet jobb megoldás a görgős tolókapu?


Minden kétséget kizárva, két legnagyobb előnye az úszókapuhoz képest a kedvezőbb árfekvése, valamint a helytakarékossága. Mit is értünk ezalatt?

Az úszókapunál van egy úgynevezett „farok” rész, ami a teljes kapu nagyjából egyharmadát teszi ki, mely egy 4 méter nyílásméretű kapu esetén 2 métert jelent, így 6 méter hellyel kell számolnunk. A görgős tolókapunál ez a rész nagyjából 20-30 cm, tehát sokkal kisebb helyigénye van.


Képpel is szemléltetve: